Észak-Korea

Ismétlődik Németország esete az 50-es évekből. Nyilvánvaló, hogy semmi szükség két darab koreai államra, ahogy 2 Németországra se volt. Annak idején mind Sztálin, mind a Sztálin utáni szovjet vezetés egészen 1955 közepéig erősen akarta a német újraegyesítést. Erre egyetlen feltételt jelöltek meg: a szovjet katonai erőkkel együtt a nyugatiak is vonuljanak ki, Németország pedig legyen semleges állam. Amerika számára ez elfogadhatatlan volt: fontosabb érdek volt az amerikai támaszpontok megmaradása német földön, mint az újraegyesítés. Így lett végül 1955-ben Németország NATO-tag. Ugyanakkor a kisebb jelentőségű Ausztria esetében az USA elfogadta a szovjet ajánlatot, így lett 1955 őszén Ausztria semleges, független állam. Most ugyanez zajlik. Mind Kína, mind Oroszország kiváló kapcsolatban állnak Dél-Koreával, s nem érdeke egyiküknek se az észak-koreai rendszer fennmaradása. Mindkét ország ellenzi pl. az észak-koreai atomprogramot. De szintén teljesen elfogadhatatlan számukra amerikai támaszpontok létesítése egy egyesült Koreában, a kínai és az orosz hatán mentén. Ha ez Amerika célja, Kína és Oroszország kénytelenek lesznek megvédeni az észak-koreai rendszert. Ha Amerika valóban békét akarna, kijelentené, hogy hajlandó visszavonni csapatait a Koreai-félszigetről a 2 ország egyesülése után. Ezen az alapon mind Kína, mind Oroszország támogatná az észak-koreai rendszer megdöntését, de facto Észak-Korea csatolását a mai Dél-Koreához.
Címkék: korea, politika
4
https://bircahang.blogstar.hu/./pages/bircahang/contents/blog/43016/pics/1506764131_800x600.png
korea,politika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
pietnik 2017-09-10 23:40:34
Nyilvánvalóan nem igaz az,hogy a 1953 óta blokád alatt tartott É-Korea akkora nyomorban él,hogy egymást eszik az emberek!Az,hogy katonailag ekkorát fejlődjön,egymillió katonát tudjon fegyverben tartani,ahhoz nem elég egy mögöttes éhező ország!Aszternek van igaza abban,hogy valami észveszejtő hazugság rejtőzik a háttérben.Bizonyára Oo.,és Kína támogatja gazdaságilag,és politikailag egyaránt!Az USA akkor tette volna a legjobban,hogy a veresége után kivonul a koreai félszigetről és hagyja ,hogy a kettészakított koreai nép maga rendezze a sorsát!És az sem igaz,hogy az USA-nak csak a demokrácia fáj,amit nem tudott odaexportálni!Valami lehet abban,hogy a koreai fennsíkon ,állítólag,hatalmas nyersanyag-készlet rejtőzik a föld alatt,aranytól kezdve minden más,iparilag fontos alapanyag!!Ezeket eddig segítség nélkül nem tudta hasznosítani É-Korea,naná,majd az USA tőkései tudnák hasznosítani,persze ,nem É-KOrea javára,és a megvédésre pedig oda lehetne rittyenteni pár támaszpontot,nehogy Kína,és Oo. odapofátlankodjon.És az sem utolsó szempont,hogy ha netántalán fel lehetne osztani Oo.-t,mint ahogy Brezinsky tervezte,akkor a koreai félszigeten keresztül,ollé(!),könnyedén ki lehet szállítani a világba!!Egyébként a f..m se tudja,hogy mi jár az amerikaiak agyában a világuralom megszerzésén kívül(vagy az elvesztésétől való félelem?!)Ami pedig a hagyományos háborút illeti,az egymillió fős,keményen kiképzett ,fanatikus é-koreai katonákkal szemben a fegyverzetben való különbség ellenére sem lenne könnyű dolga az ami hadseregnek!!Egy amerikai újságíró arról számolt be a koreai háború idején,hogy a koreai)és kínai önkéntesek fanatizmusával szemben az amerikai katonák(és a belerángatott ENSZ-katonák)elfásultak,fele legalább a harcokban nem lő!!
Válaszolok
ZorróAszter 2017-09-10 00:26:10
Kedves MaxVal!Úgy beszél, mintha az észak-koreai vezetés nem is létezne, vagy egy kézmozdulattal el lehetne hessenteni.Holott nyilván van bázisa a terror mellett is.Aztán ott van a katonai fejlesztések kérdése. Maga szerint tud egy ekkora és ilyen szegény ország mondjuk hidrogénbombát fejleszteni önállóan?Szerintem nem.Tehát itt valami kívülről követhetetlen játszma húzódik a mélyben amit csak a bennfentesek értenek. Kívülről érthetetlen.
Válaszolok
Sebestyén Mihály 2017-09-09 17:13:16
Pontosan így van. Az északi rendszer bukása után legkevesebb húsz évre van szükség ahhoz, hogy az egyesülés egyáltalán felmerülhessen.
Válaszolok
dddoni 2017-09-09 02:03:39
Te milyen álomvilágban élsz már megint? A két Korea egyesítésére semmilyen reális esély nincs és ennek semmi köze az USÁhoz. Miből gondolod hogy Dél-Korea a nyakába venne 25 millió nincstelen agymosott Észak-Koreait? 40-szeres jövedelmi különbséget és társadalmi különbséget nem néhány év alatt lehet leküzdeni.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?