Azok a csúnya komcsik

Érdekes megnézni a modern magyar liberális álláspont fejlődését a kommunizmust illetően a rendszerváltozás óta. Kezdetben a kommunisták fel lettek osztva rossz, maradi, elavultakra és jó, kedves, reformerekre. Reformkommunista alatt az volt értve, aki a kommunista eszmét úgy "reformálja", hogy azt lassan felváltja a liberális eszmével. Az antikommunizmus ebben az időben csúnya dolognak számított, ami csak az elmaradott, fasisztoid jobbosokra jellemző. A magyar történelmi specifikum miatt az antikommunista erősen antiszemitagyanúsnak is számított. Mára a hivatalos liberális álláspont, hogy  a kommunizmus bűnös eszme, s minden kommunista hétpróbás gazember. Ma már a komcsizás liberális szitokszó, pl. gyakori érv Orbán ellen, hogy ő komcsi. Az egyik ballib mítosz szerint a Fidesz tele van kommunistákkal. Ez 2 okból is tévedés. Először is, azonosítja a párttagot  a kommunistával, miközben szimpla tény, hogy Kádár alatt a párttagok 90 %-a nem volt sose kommunista. A párttagság a legtöbb esetben munkahelyi kényszer volt, s teljes formalitásnak számított. Másodszor pedig, éppen a Fidesz az a párt, melynek alapításában, vezetőségében gyakorlatilag egyetlen egy volt MSZMP-tag sincs. Ennek oka persze részben életkori is. Amikor a Fidesz 1988-ban megalakult, a vezetőségben nem volt 30 éven felüli ember (az első alapszabály eleve tiltotta a tagságot 35 éven felülieknek!) , s eleve kevés volt ebben a korosztályban a páttagok száma a későkádári rendszerben. A Fidesz első vezetősége - ez még kollektív vezetőség volt, nem volt elnöki poszt - 6 személyből állt: Deutsch Tamás, Fodor Gábor, Kövér László, Németh Zsolt, Orbán Viktor, Szájer József - egyikük se volt soha MSZMP-tag. Ezzel szemben az MSZP összes - ismétlem, ÖSSZES - alapító tagja - tehát nem csak a vezetőség, de az alapító tagság is! - 1989-ben volt MSZMP-tag volt, nem is lehetett másképp, hiszen az MSZP az MSZMP romjain alakult meg. Hozzáteszem, eszem ágában sincs azt állítani, hogy bűn lenne az MSZMP-tagság, a volt párttagoknak bűnbocsánatot kellene tartaniuk, sőt azt sem gondolom, hogy a kommunizmus bűnös eszme lenne. Mindössze a ballib inkoherenciára szeretnék rámutatni.  
37
bolgár politika,kommunizmus,liberalizmus,magyar politika,mszmp
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 37 db hozzászólás érkezett!
ZorróAszter 2017-05-10 03:22:55
Ugye Önnel kapcsolatosan meg se lepődjük azon, hogy eredetileg nem is nekem címezte azt a szöveget, hogy "Ideológiailag messze a Fidesz a legkommunistább a rendszerváltás óta."Mi már megszoktuk, hogy Ön csípőből össze-vissza beszél ami épp az eszébe jut.Gondolja, hogyy ezt csak mi látjuk, és másnak nem veri ki a szemét?
Válaszolok
dddoni 2017-05-09 03:44:47
Persze hogy csúsztatás. Kb az ön lovas hasonlatával van egy szinten. Önnel csak ilyen szinten lehet társalogni, de az is felesleges.
Válaszolok
ZorróAszter 2017-05-06 20:10:40
Önök két dolgot felejtenek el, de nem nekem fáj, csak közlöm:1. Az ilyen mondatoknál, mint példál “Mutasson a Fidesznél komcsibb pártot a parlamentben.” az legfeljebb arra jó, hogy kevésbé gyakorlott vitapartnerbe belefojtsa a szót.De: aki nem érdekelt a vitában, az is tudja, hogy primitív csúsztatás. Aki ilyenekkel él, az nem az igazságot keresi, hanem hazudozik. Érdekből.Ennek köszönhetik a liberálisok az eltűnésüket. Nem az orbánista propagandának.2. "Figyelemre méltó a kommentjeiben az érvek, az értelmetlen hasonlatok és a személyeskedés aránya. Kár hogy érvből egy sem jutott."Lehet szemrebbenés nélkül szembehazudni. Szemrebbenés nélkül mondani, hogy ami ott áll az asztalon, az nincs ott.De ez csak itt problémamentes, amit a kutya se olvas rajtunk kívül.Ott, amit mások is olvasnak, ott mindenki levonja a következtetést Önről.
Válaszolok
dddoni 2017-05-06 09:06:26
Figyelemre méltó a kommentjeiben az érvek, az értelmetlen hasonlatok és a személyeskedés aránya. Kár hogy érvből egy sem jutott.
Válaszolok
ZorróAszter 2017-05-06 06:19:08
:o)
Válaszolok
ZorróAszter 2017-05-06 06:16:40
A mondat, hogy "Mutasson a Fidesznél komcsibb pártot a parlamentben." tipikus és primitív csúsztatás.A párja körülbel olyan, mint hogy "Mutasson a liberálisoknál nagyobb kurvát."Vagy Önnél nagyobb marhát :o)
Válaszolok
maxval 2017-05-05 02:29:30
Nem lettem. Azt meg készségesen elismerem, hogy jelenleg a Fidesz a legkisebb rossz.
Válaszolok
ZorróAszter 2017-05-05 02:26:47
Ha tagadná se tudná hogy igazi fideszes lett.A kormányszóvivői posztot nézte ki magának?Ott kellenek ilyen derék HITELES emberek!Muhahaha ! ! !:o)
Válaszolok
dddoni 2017-05-05 02:24:35
Örülök, hogy a felvetésre válaszol, csak így tovább.
Válaszolok
ZorróAszter 2017-05-05 02:22:44
Előbb essen át azon a megerőltető felismerésen, miszerint például a ló nem bútor, még ha ülnek is rajta.Utána mehetünk tovább a bonyolultabb különbségek felismerésére.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?