Sajtószabadság és civilek


Jönnek időnként ezek a hírek, hogy elnyomják a civileket és csökken a sajtószabadság. Lássunk azonban a dolgok mögé! A két téma ugyanis teljes mértékben összeér. A civil témát már sokszor elemeztem. A civileket csak totális diktatúrákban tiltják, s enyhébb diktatúrákban meg korlátozzák őket. Mindenhol máshol a civil szféra jellemzően szabad, ami azonban nem jelenti azt, hogy egy-egy, az adott rendszerre veszélyes civil szervezeteket ne tiltanának be időnként - ez megesik minden liberális demokráciában is. Amikor a liberális médiák civilek korlátozásáról írnak, jellemzően nem az igazi civilekre utalnak, hanem idegen lobbistákra. A nyugati hatalmi központ bevett módszere, hogy idegen földön kitartanak ottani aktivistákat, hogy azok képviseljék érdekeiket. Ezek az aktivisták igyekeznek olyan látszatot kelteni, mintha civilek lennének, miközben a valóságban lobbisták. Hozzáteszem: nem baj, ha valaki lobbista, ez is egy tisztességes tevékenység, de aki lobbista, az ne hazudja magáról, hogy nem az. Aki a civil szervezetek átláthatósága ellen harcol, az valójában azt szeretné: ne lehessen tudni ki lobbista álcivil és ki igazi civil. Ami a sokat emlegetett Oroszországot illeti, ott több ezer civil szervezet működik szabadon. Kevesebb mint 10 azaz tíz szervezet van betiltva. Az orosz szabályozás egyedül azt követeli meg, hogy ahol jelentős a külföldi pénz aránya az illető szervezet működésében, az a szervezet köteles magát idegen lobbistának megnevezni. Azaz továbbra is működhet, csak köteles mindenki számára nyilvánvalóvá tenni: idegen pénzből működik, nem az orosz polgárok adakozásából vagy önkéntesek ingyenes munkájából. Ezzel sikerült Oroszországban megtörni azt a mocskos gyakorlatot, hogy idegen érdekek magukat képesek voltak helyi, alulról szerveződő civileknek hazudva befolyásolni a közvéleményt. Pl. kimegy tüntetni párezer homoszexuális lobbista, az átlagember erre azt hinné, ez valamiféle helyi tömeges tiltakozás, mely mögött ott áll a társadalom egy jelentős része - majd azonban kiderül, a tüntetést szervező "civil" pénze nyugatról van, azaz gyakorlatilag a tüntetők fizetett statiszták, akik a fellépési díjukért tüntettek csupán, s nem fejeznek ki semmilyen komoly társadalmi igényt. Ami a sajtószabadságot illeti, az ezt mérő liberális szervezetek mérőszámai a valóságban nem a sajtószabadságot jelzik, hanem azt, mekkorra a liberális médiák aránya egy adott országban. Mi is a sajtószabadság a valóságban?
  • Bárki indíthat bármilyen médiát.
  • Nincs állami cenzúra.
  • Senkit sem üldöznek véleménye miatt.
Ha ez megvan, akkor a sajtó szabad. Az, hogy a liberalizmust a médiák közül hány támogatja nem lehet szempont. A liberálisok gyakorlatilag azt mondják: csak az a sajtószabadság igazi, amikor minden média elfogadja a liberális eszmét, azaz egyetért velük. Lássuk be, ez abszurd álláspont. Utoljára ilyet a Szovjetúnióban hallottam, amikor azt mondták: a nyugati sajtószabadság álszabadság, mert minden nyugati média kapitalista érdekeket fejez ki, s a kevés ottani kommunista média marginalizálva van, nem képes eljutni az olvasókhoz, mert a kapitalista rendszer ezt mindenféle módon meggátolja.    
4
civil,magyar politika,sajtószabadság
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
maxval bircaman 2017-04-30 18:39:33
A CÖF maga elmondta: a Fidesztől kapnak pénzt. Ezzel semmi gond.
Válaszolok
maxval bircaman 2017-04-30 18:39:01
Az álcivilek akkor miért harcolnak, ha állítólag minden adatuk nyilvános?
Válaszolok
maxval bircaman 2017-04-30 18:38:25
Van teljes sajtószabadság. Egyik média se lett bezárva, s szabadon alapítható új.
Válaszolok
ZorróAszter 2017-04-30 03:10:45
Magyarországon a fidesz a német gyarmattartóinkkal kollaborálva már rég felszámolta a sajtószabadságot, de ennek semmi köze civilekhez.Van olyan, hogy egy civilszervezet mögött külföldi tilkosszolgálat áll. Akár a CIA, akár a KGB. De baromság azt hinni, hogy ezek nem tudják megoldani, hogy a támogató csupa magyar állampolgár legyen.A KGB, CIA, ... meg tudja oldani, csak a Amnesty meg a Greenpeace és az ilyenek nem.Mindez tehát nem egyéb mint a FIDESZ újabb ótvaros hazugsága.Pont azok a civilek, akikről szól ez a cirkusz, azok büntetőjogi felelősségük tudatában nyújtják be a részletes támogatói listájukat dátumokkal és összegekkel. Ha hazudnak, minimum közokirathamisítás.Arról nem beszélve, hogy kik támogatják például Kubatov Gábor kopaszait?Vagy a CÖF-öt?Honnan csurrannak-cseppennek a milliárdok? Fidesz offsore cégektől? Vagy az SVR-től vagy a GRU-tól? Az most külföld még vagy nem?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?