Három magyar liberális mítosz

Vegyük a három leggyakoribb modern magyar liberális mítoszt, mert igen gyakran hangzanak el. Ezek: a versenyképesség, a független jegybank, s a független bíráskodás. A versenyképesség azt jelenti: legyen több profitja a tőkésnek, azaz a dolgozó kapjon kevesebbet, s a dogozók abban versenyezzenek egymással: ki fog kevesebbért dolgozni a tőkésnek. Rejtély, ez miért lenne jó bárkinek is, a tőkést leszámítva. Még nagyobb rejtély, hogy Magyarországon miért baloldali érték védeni a tőkések szűk érdekeit. A független jegybank azt jelenti, a pénzkibocsátási politika nem függ az adott ország népétől, annak demokratikusan megválasztott vezetésétől. Viszont nagyon is függ a nemzetközi bankvilágtól. Liberálisul az számít független jegybanknak, mely csakis a nemzetközi finánoligarchiától függ, de attól nagyon. Gyakorlatilag a mai bankrendszer azt jelenti: minden bank alá van rendelve az USA jegybankjának, az pedig a bank mögött álló magánérdekeknek. (Ebből a függőségből egyetlen bank tudott kiszabadulni: a kínai nemzeti bank, hivatalos nevén Kínai Népi Bank.) A hatalmi mechanizmus lényege: pár globálkulák dönti el az árfolyamokat és a nemzetközi pénzügyi politika alapelveit. Itt ne tessék most Sorosra gondolni, mert ezekhez a globálkulákokhoz képest Soros is csak egy apró halacska. S aki nem tartja be az utasításokat, azt tönkreteszik a nemzetközi bankrendszer által irányított hitelminősítő cégek - ehhez elég 72 óra. Végül a független bíráskodás, különösen annak alkotmánybíráskodó eleme, ami azt jelenti: a nép által megválasztott parlament keze meg van kötve egy nem a nép által megválasztott szerv, az AB által. Azaz mindegy mi a választás eredménye, egyes döntések nem hozhatók meg, mert az az alkotmánybíráknak nem tetszik. Magyarul: korlátozott jogi szuverenitás. Hozzáteszem: ez nem  feltétlenül antiberális nézet, sőt egyes nyugat-európai országok, mint Anglia, Hollandia, s részben a skandináv államok éppen a liberális elvekre hivatkozva utasítják el az alkotmánybíráskodást, lásd Hollandiát, melynek alkotmánya kifejezetten tiltja az alkotmánybíráskodást! Aki nem hiszi, olvassa el a holland alkotmány 120. paragrafusát. Vannak más liberális mítoszok is a magyar közéletben, de azt hiszem, ez a 3 legfontosabb ami az általános politikai kérdéseket illeti.  
33
liberalizmus,magyar politika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 33 db hozzászólás érkezett!
ZorróAszter 2017-04-18 20:10:13
Épp az imént írtam le:Csípőből kell válaszolni. Mindegy mit. Az igazságtartalom nem huszadrangú, hanem egyenesen ártalmas.Annak idején a fidesz "kétmilliós" tüntetését is magával számoltatták?Érdekes módon nagyon egykerékre jár az agyuk.És a szemük.:o)
Válaszolok
maxval bircaman 2017-04-16 01:44:32
Ez a saját adatom, a képek alapján saccoltam.
Válaszolok
maxval bircaman 2017-04-16 01:41:16
Ilyen jogelv sosem létezett.
Válaszolok
ZorróAszter 2017-04-15 23:14:54
Nem lehet nem szóvátenni, ha maga szóról szóra szajkozza vissza a fideszes papagájkórusnak kiadott brossúraszöveget.Legalább variálna valamicskét.Legalább ne ugyanazokat a számokat szajkózná vissza.Még a tólighatárokat is.
Válaszolok
ZorróAszter 2017-04-15 23:11:47
Az hogy az alkotmányt nem a nép választásokon résztvevő részének 45%-át képviselő egy párt szavazhatja meg, az egy jogelv. Amit csak olyan jogi analfabéták nem akarnak megérteni, mint például Orbán és a papagájkórusuk.Az az alkotmány, amit így hoztak létre, alkotmányellenes.Az a törvény, amely megengedi, hogy a kisebség alkotmányozzon, alkotmányellenes.Miért? Mert Magyarországon a hatalmat a nép gyakorolja. Nem a választáson résztvevők 45%-a.
Válaszolok
maxval bircaman 2017-04-15 18:42:16
Nincs beismerés. Ha fideszes lennék, beismerném. Nem szokásom semmit titkolni. Minek tenném? Nme vagyok politikus, nme kell taktikáznom, megmondhatom bármikor a teljes igazsságot.A véleményemmel való vitázás helyett mindig személyeskedni próbálsz. Ez csak ate egyengeségedet bioznytíja.Nekem pl. mindegy, hogy te mit miért mondasz, fizetnek neked vagy más ok. Teljesen mindegy.
Válaszolok
maxval bircaman 2017-04-15 18:39:58
Akkkor nézd meg újra az alkotmányt: kétharmadot ír csak elő, nem azt, hogy ez akétharmad a lakosság hány %-át képviseli.
Válaszolok
ZorróAszter 2017-04-15 10:35:28
A "Te is" beismerés.A többi meg a szokásos fidesznyik hasbaakasztás. A tények sértésként kezelése. Replikázás a jelzők kicserélésével, tények nélkül.Alkotmány: a választók kisebbségét képviselő párt nem alkotmányozhat egyedül, akkor sem, ha a választási rendszer miatt a 45%-ból 66% lesz.A kétharmaddal csak Orbánt viszhangozza, de Orbán libáért vette a diplomáját, egyébként jogi analfabéta.A 45%-t képviseéő párt alkotmányozása ellentmond annak, hogy a hatalom a népé. Különösen ha az a 45% még abban a hiszemben választotta meg, hogy nem fog alkotmányozni.Egyébként is, de akkor meg végképp.
Válaszolok
maxval bircaman 2017-04-15 06:25:06
Akkkor nézd meg újra az alkotmányt: kétharamdot ír csak elő.Te is mindig a liberálisok dalát fújod, s lám, én mégse gondolom, hogy liberális vagy. Mert elhiszem azt, amit magadtól mondasz.
Válaszolok
ZorróAszter 2017-04-15 02:11:02
Muhahaha! :o)Amiket mond, az 100%-ban korrelál a fidesznyik papagájkórus hadovájával. Még a legelemibb jeleket se tünteti el. Hogy ne szó szerint böfögje vissza Kósát vagy Lázárt. Vagy a tüntetők számánál ne az ő számaikat viszhangozza.Ez a hasbaakasztás is tipikus fidesznyik: szembetagadni a nyilvánvalót, ami még a vakok szemét is kiveri.Olvastam az alaptörvényt. Idéztem is belőle.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?