A munka rabsága

A munka nem felszabadít, ahogy ezt a nácik és a liberálisok egybehangzóan állítják, hanem rabbá tesz. Ebben a kérdésben a kommunistáknak van igazuk, akik a munkát a szabadsággal ellentétes dolognak látják. amf Egy hazug jelszó "a munka szabaddá tesz", a volt auschwitzi koncentrációs tábor is büszkén hirdeti ezt a hamis tézist. Persze a fogalmat pontosítani kell. Aki dolgozik önmagában az nem feltétlenül nem szabad ember. Az önként, önérdekből végzett munka nem rabosít. Viszont ha valaki másnak alávetettként dolgozik, az az ember nem lehet szabad. A másnak alávetettként dolgozó ember, aki kénytelen így dolgozni a saját megélhetése céljából nem szabad ember, azaz az ilyen ember rab, akkor is, ha történetesen megvan a szabadsága, hogy válasszon hol és kinek dolgozik. Ez azonban csak a börtön megválasztásának szabadsága, semmi egyéb. De jelenti-e ez azt, hogy megoldás vállalkozónak lenni? Semmiképpen! A vállalkozóság feltétlen erkölcsi rossz. Míg a munkás elnyomott ember, erkölcsileg nem negatív jelenség, addig a vállalkozó az. Alapvetően vállalkozónak lenne erkölcstelen dolog. Igen, valakinek ezt is csinálnia kell, de ez olyan, mint a narkódiller, a prostituált, a hóhér, a vallatóember, a bérgyilkos: nem rendes elfoglaltság. S ebben nincs semmi személyes elem. Egyénként lehet egy vállalkozó nagyszerű ember, pozitív példa, foglalkozása akkor is erkölcstelen. Kellenek a társadalomban a vállalkozók, nem tudunk nélkülük meglenni, de szerepük alantas. Az a társadalom pedig, ahol a vállalkozóság erkölcsi jónak van kikiáltva romlott társadalom. Nem más ez, mint az egynemű házasság dicsőítése. Nem más, mintha az állítanánk, társadalmunkat ezentúl vezessék prostituáltak, hiszen ők sikeres nők, s mint ilyenek a legalkalmasabbak a feladatra. Van normális férfi a világon, aki örülne, ha a felesége prostituáltként dolgozna? Aligha. Viszont sokan hiszik, hogy helyes, ha vállalkozók vezető szerepet játszanak egy társadalomban. Pedig ez sokkal rosszabb az előzőnél. A történelem során lassan felbomlott a természetes hierarchia. és az magánhatalom lett részben. Ennek végső alakja a kapitalizmus, mely ezt nyíltan és büszkén be is vallja: a liberalizmus büszkén hirdeti, hogy a gazdaságnak kell irányítania a politikát, s nem fordítva. Innen kezdődik a vállalkozóság indokolatlan és perverz kultusza. Szellemi megalapozásában pedig a nyugati protestantizmus a ludas Európában.
14
https://bircahang.blogstar.hu/./pages/bircahang/contents/blog/38659/pics/1495889821_800x600.jpg
kizsákmányolás,liberalizmus,munka,politika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 14 db hozzászólás érkezett!
dddoni 2017-01-11 19:59:30
Akkor miért beszélsz faszságot?
Válaszolok
maxval bircaman 2017-01-11 16:43:45
Ez nekem nem személyes gond. Bérmunkás vagyok.
Válaszolok
dddoni 2017-01-11 11:26:50
A korrupció növekedése a politikai elit erkölcsi színvonalának és a fékek és ellensúlyok leépítésének következménye, nem a kapitalizmusé. Erre persze nem annak visszaépítésével reagáltak, hanem a lopott pénzből felvásárolták az összes médiát, hogy ne kerüljön nyílvánosságra. Ügyes, de hosszú távon ezt nagyon meg fogja szívni az ország. A kisembernek maximum az önmaga hülyesége okoz kárt, nem a vállalkozás. Mind dolgozói, mind fogyasztói oldalról van lehetősége olyan vállalkozást választania ami nem használja ki. Sőt, nem a feudalizmus korát éljük már, bármikor függetlenítheti magát és saját ura lehet, csak egy darab földet kell vennie. Te miért nem ezt az alternatívát választod, ha ekkora kárt okoznak neked a vállalkozások?
Válaszolok
ZorróAszter 2017-01-11 02:53:37
Maga akkor a legrémesebb, amikor marxizálni próbál.Ennél még a "Több Kapitalizmust" MaxVal is jobb.
Válaszolok
maxval 2017-01-10 23:08:05
A kisembernek a vállalkozás több kárt okoz, mint a korrupció. Az kétségtelen, hogy egyik se jó, de mindkettő a rendszer eredménye.
Válaszolok
dddoni 2017-01-10 23:04:06
Cinikus demagóg Orbánfasszopó duma ez. Valóban vannak nagyobb gondok a korrupciónál, például hogy vannak emberek akik szerint ez elfogadható. Bezzeg a vállalkozás az erkölcstelen.
Válaszolok
maxval 2017-01-10 22:57:38
Mo-n több a korrupció, azaz tv. szerint illegális lopás. Nyugaton meg a legálisnak nyilvánított lopás a több. Lényegtelen eltérés.A magyar korrupció elviselhető szintű, nincs mit foglalkozni vele kiemelt szinten. Sokkal nagyobb bajok is vannak az országban.
Válaszolok
dddoni 2017-01-10 22:43:43
Hazudsz. Magyarországon GDP arányosan rémisztő mértékű a lopás, de a tendencia a legrémisztőbb az egészben. A fejlődéssel csökkenni szokott a lopás aránya, nálunk viszont évek óta kitartóan nő.
Válaszolok
maxval 2017-01-10 22:15:47
Minden kapitalista gazdaságra jellemző ez, nyugaton csak nagyobb a lopás mértéke.
Válaszolok
dddoni 2017-01-10 21:16:14
Hiába teszel "pontot" a mondat végére, attól még ugyanakkora ordas hazugság marad. A lopás Orbán rendszerének az alapja, bár nem csak Magyarországra jellemző, de nem a kapitalizmusra általánosságban.
Válaszolok
12

Ezeket a cikkeket olvastad már?