Segítség, a versenyképesség!

Meg kell mondani, most a ballib politikacsinálók óvatosabbak. Úgy tűnik, tanultak abból, hogy a bankok oldalán állni a devizahitelek kérdésében, a monopolszolgáltatók oldalán állni a rezsicsökkentés ügyében, s a terroristák oldalán állni a migránskérdésben még a saját szavazótáborok egy részének elvesztéséhez is vezet, nemhogy tudna ez újabb szavazatokat hozni. Most hát, hogy Orbán komoly mértékű béremelést jelentett be, a ballib politikusok zöme a hallgatást választotta, s még a ballib megmondóemberek zöme is inkább elbagetellizálni igyekszik az emelést, nem támadni azt. Meglepő, de a ballibek képesek tanulni a múltból. Persze hátul, csendben most is megy a morgás. Lám, az egész gazdaság csődbe megy a "hatalmas bérek" miatt, de ez nehezen egyeztethető össze az eddigi szólamokkal, hogy miért magasabb 15 %-kal a szlovák bér a magyarnál. S persze halkan megy az évtizedes ballib panaszdal: nem elég magas az úgynevezett termelékenység, meg nem lehet fizetést adni a nemlétezőból, továbbá oda az ország versenyképessége. greed Mi a valóság? A magyar termelékenység nyugati szintű, ha nem így lenne, nem lennének az országban nyugati gyárak, üzemek. A fizetés politikai kérdés, nem gazdasági sosem. Erőpozíció kérdése mennyi a profit és mennyi a bér, ez nem gazdasági kérdés. A versenyképesség szó pedig perverzió. Valós jelentése: mi éri meg jobban a tőkéseknek? Természetesen  a tőkének az a legideálisabb, ha kicsik a bérek és így nagyobb a profitja. De ez kit érdekel a tőkén kívül? Senkit.  
7
https://bircahang.blogstar.hu/./pages/bircahang/contents/blog/32254/pics/1480784031_800x600.jpg
ballib,bér,gazdaság,magyar politika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 7 db hozzászólás érkezett!
ZorróAszter 2016-11-30 00:45:00
Orbán kollaboráns burzsujlakáj. Ezek a lózungok kizárólag a választásokra készültek.Egy olyan országban, amelyik tejes mértékben a gyarmattartói kezében van, értelmezhetetlenek az olyan fogalmak, mint GDP vagy termelékenység. Ugyanis ezek olyan adatokra támaszkodnak, amit a külföldi cégek az adózáshoz bevallanak.De a fő-fő céljuk a magyarországi adózás elkerülése.
Válaszolok
dddoni 2016-11-28 22:43:44
Akkor lássuk a számokat: 2016-ban 5,4%-kal nőtt az átlagkereset. 2017-re 8-11%-ot jósolnak a 15%-os minimálbéremelés mellett. És ez a ~4-5%-os extra növekedés nem csak a 15%-os minimálbér növekedésből következik, hanem a durva munkaerőhiány és az 5%-os munkáltatói járulékcsökkentés játssza a főszerepet. Ettől függetlenül üdvözlendő a mostani intézkedés, ez most belefér a gazdasági helyzetnek és a költségvetésnek köszönhetően. De amit fent leírtál az instant faszság.
Válaszolok
maxval bircaman 2016-11-28 16:32:54
A minimálbér módosítása erősen befolyásolja az átlagbért, nézz utána. S ez még csak nem is marxista elmélet.
Válaszolok
dddoni 2016-11-28 01:08:43
A rendszerváltás óta a kormányoknak csak a minimálbérre van befolyása, az átlagbért az nem módosítja érdemben. Ha esetleg vetnél egy pillantást a gazdasági termelés mérőszámaira, akkor mindjárt erősebb korrelációt találnál a bérekkel. De nem gonodolom hogy ilyen tudományos tények és összefüggések megzavarják a marxista téveszméidet, szóval inkább ne is fáradj.
Válaszolok
maxval bircaman 2016-11-27 23:55:37
Az ért magasbb a szlovák bérszint, mert az ottani kormány magasabb szintet harcolt ki, pont. A videódqt ismerem, láttam korábban: tömény butaság.
Válaszolok
dddoni 2016-11-27 23:52:47
Ha csendben maradtál volna, okosabb maradtál volna. Javaslom, hogy iratkozz be egy közgazdasági alapismeretek órára, talán ott sikerül felfognod, hogy miért is keres többet a szlovák és mi is az a termelékenység. De addigis a hozzád hasonlóknak készült oktatóvideót is nézhetsz a témában: http://index.indavideo.hu/video/Miertorszag_-_Miert_nem_keresunk_annyit_mint_a_nyugatiak
Válaszolok
Jakab.gipsz 2016-11-27 12:45:05
A tőkés célja a haszon maximalizálása, az emberek ebben a kontextusban csak a szükséges rosszak, csakhogy a pénz rendszerint tőlük van. Persze ha kicsit más képen nézzük a dolgot akkor érdekes, összefüggésre is bukkanhatunk, mert mi is valójában a kamat ez egy exponenciális függvény, az élet-világa pedig egy dinamikus egyensúlyi állapot, amelyet a pénz-világa egy exponenciális függvénnyel befolyásol. Így nézve a dolgok alakulását az időnkénti politikai, gazdasági káosz szükségszerűen bekövetkezik.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?