Autokrácia és Kornai

Magyarország állítólag autokrácia Kornai János szerint, erre táblázatot is készített. A felhozott érvek azonban vagy tévedések vagy jelentésnélküli frázisok. Gyengék azok az intézmények, melyek garantálják a kormány leválthatóságát? Dehát az egyetlen ilyen intézmény a szabad és demokratikus választás, melyet még Kornai is elismer! Nincs terror, de a hatalom felhasznál eszközöket az ellenfelekkel szemben. De hiszen ez demokráciában is így van: melyik az a hülye kormány, mely nem harcol ellenzékével? Represszív eszközök a parlamenti ellenzék ellen? Melyek ezek? Szinte minden fontos tisztségre a kormány a sajét embereit nevezi ki? De hiszen ez a demokrácia lényege: a megválasztott kormány kormányzik, s ezt úgy is éri el, hogy saját embereivel teszi ezt. Hogyan lehetne a kormánypolitikát érvényesítni ellenzékiek kinevezésével? A sajtószabadságot korlátozzák jogi és gazdasági eszközökkel? Ha ezek jogi eszközök, akkor az nem sajtószabadság. Gazdasági eszközökkel viszont mindenhol korlátozzák. S a legnagyobb hülyeség: a kormány nem váltható le békésen. Tessék mondani, ha 2018-ban a ballibek kapnak 2 millió szavazatot - volt nekik már 2,3 millió is -, akkor ki lesz 2018-tól kormányon? Az ember csak ingatja ezen a töménytelen butaságon, amit Kornai az HVG nevű izé hasábjaira hányt...
2
autokrácia,demokrácia,kornai,politika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
maxval bircaman 2016-10-20 15:36:46
Az anyagi helyzet pont ugyanolyan most is, mint mindig 1990 óta: lassú növekedés, s tartós elmaradás a nyugattól. Ennek oka: most is, mint korábban az ország által megtermelt profit megy ki a nyugati tőketuljadonosokhoz.
Válaszolok
ZorróAszter 2016-10-20 05:54:05
A FIDESZ az összes olyan szervezetet, ami a lopást és a csalást ellenőrizhetné és felfedhetné, megszüntetett oly módon, hogy csupa segghülye pártkatonákat dugott beléjük.Kezdve a legfőbb ügyésztől az AB-id, a Választási Csalási Irodától az ilyen-olyan székekig. Nehogy bizonyíték maradjon.A lopott pénzből felvásárolta a sajtót, a pár liberális meg kivérezteti.A baloldali sajtó rég megszűnt. A Népszava talán valami ilyesmi lenne ha lenne talán még. Szóval amit ez az enyvespatájú baromcsorda itt összehozott, az már csak a demokrácia nevű valaminek pusztán a karikatúrája.Azonban rosszul teszik két okból is.Egyrészt ezek az intézmények azért is voltak, hogy a nép dühét levezessék.Másrészt Magyarország olyan ország, ami sosem lesz jobb csak rosszabb. Legalábbis kell hozzá egy kis földigrombolódás, hogy a romokból véletlenszerűen valami jobb legyen, de ez is ritkán van.Ezt tehát a FIDESZ vissza fogja kapni csőstül, és örülhetnek, ha nem veri őket agyon a jónép.Persze nem a demokrácia felszámolása miatt, mert az senkit se érdekel, hanem az anyagi csőd miatt, amit a sok segghülye tolvaj a lopásaival meg az unortodox ökörségeivel összehozott.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?