Kétféle rendszerváltás

A kommunista Kelet-Európában a rendszerváltás 2 féle módon zajlott le. A centrumhoz közelebb civilizáltabb módon, a távolabbi vidéken vadabbul. A két módra jó példa Magyarország és Bulgária. A magyar rendszerváltás teljesen rendezett volt. Minden elő volt készítve, alapos tervek voltak, a nép szinte észre se vette az egészet: még nagy tüntetések se igen voltak, s amikor voltak, azok jólfésült, alaposan ellenőrzött, teljesen békés tüntetések voltak, valójában nem is igazi tüntetések, hanem amolyan tömeges félállami megemlékezések. A politika gyorsan rutin lett, semmi egzotikum nem jelent meg. A gazdasági változások is rendezetten zajlottak. A legvadabb infláció sem haladta meg a 40 %-ot. Pozitívum: a bűnözés nem növekedett meg, a hatalom ezt sosem engedte meg. Nagyon gyorsan, nagyon szervezetten minden tulajdon át lett adva nyugati tőkéseknek. Bulgária más tészta. Bulgáriában egymást érték a tüntetések, sokszor erőszakosak is voltak ezek, a bolgár parlament épülete többször is meg lett támadva. Több száz párt alakult, a politikusok jöttek-mentek. A gazdaság pedig kétszer is teljes káoszba merült, az infláció két ízben is meghaladta az éves 500 %-os szintet. S mindez társult hatalmas bűnözéssel: a legkisebb vállalkozásoktól is védelmi pénzt szedtek maffiák, nem volt ritka a robbantás, sőt a gyilkosság sem. A bűnözés és a politika sokáig össze volt fonódva, s nem csak a fehérgallérops bűnözés (az nyugaton is része a politikának), hanem az igazi, erőszakos, durva bűnözés is. Tíz év kellett, míg nyugalom és stabilitás lett, míg az ország átadott mindent a nyugati tőkéseknek. Szóval kétféle úton ugyanaz az eredmény.
3
kommunizmus,politika,rendszerváltozás,történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Ficzek 2016-09-30 05:47:52
Valóban nem volt probléma. Még a megboldogult nolblogon volt egy írásom ahol egy nemzetközi kutatás eredményét írtam le. Az államadósság két és félszerese nyugszik magán offshore számlákon.Ezt így megoldani hogy a nép tátott szájjal élje meg hogy kifosszák,nem kis meló lehetett. De az áruló értelmiség segítségével - akik a nép hülyítését oldották meg - sikerült.Lehet büszkének lenni rá.
Válaszolok
ZorróAszter 2016-09-26 07:42:53
Szerintem is mások voltak a körülmények. Állítólag a legsikeresebb Csehország és Szlovénia volt.Csehországban szinte kommunisztikus privatizáció volt állítólag. Mindenki kapott egy arányos részesedést az állami vagyonból. De Csehország mindigis iparilag fejlettebb volt, mint a kelet-európai átlag.Szlovénia sikere fogalmam sincs, honnan származik. Ipara nem nagyon világhíres, és pl. Horvátország turizmusa is fejlettebb. Talán az osztrákok vásároltak ott be.
Válaszolok
Sebestyén Mihály 2016-09-25 19:17:09
Hogy Magyarországon nem növekedett a bűnözés? Aranykéz utca? Prisztás József? Fenyő János? Erre azért aludj még egyet!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?