Illiberális demokrácia?

A demokráciának van több korlátozott alakja. Egyik a népi demokrácia. Ez azt jelenti: a marxista elvekre alapszik az illető demokrácia, csak ezeken az elveken belül érvényesül a demokratizmus. Azaz illegális más elvek alapján politizálni. A népi demokráciában minden legális erő kötelezően kell, hogy vallja a szocializmus építésének programját, nem akarhat magántulajdonon alapuló gazdaságot, stb- A másik a polgári demokrácia. Ez azt jelenti: a vagyonos polgárok vannak hatalmon, nem lehet megkérdőjelezni a magántulajdon szentségét, a kapitalizmus feltétlen érték. A polgári demokrácia szűkített alakja a liberális demokrácia: ez olyan polgári demokrácia, ahol a liberális elvek kötelezőek mindenkire. A "népi", a "polgári", a "liberális" mind korlátozó tényezők, azt jelzik, ez a demokrácia korlátozott. Az illiberális demokrácia valójában azt jelenti: fosztóképzők nélküli, teljes demokrácia.  
5
demokrácia,liberális demokrácia,magyar politika,népi demokrácia
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 5 db hozzászólás érkezett!
maxval bircaman 2016-09-30 15:42:05
Mi ebben a vicces?
Válaszolok
somitomi 2016-09-30 08:31:49
Most tényleg nem tudom, hogy ez paródia, vagy komoly.
Válaszolok
zZorróAszter 2016-09-23 21:41:28
Kedves MaxVal!A dolog nagyon egyszerű. Ez a faszfej Orbán nem hallott róla, hogy a liberális szónak többféle jelentése van, nemcsak a pártpolitikai. És azt hitte, hogy a liberális demokrácia a liberális politikai elvek fix beépítését jelenti.Holott nem azt jelenti.Hanem azokat a kiegészítéseket, hogy a társadalom jelentős része ne érezze a demokráciát a többség diktatúrájának és ne kelljen a demokráciát megbuktatniuk ahhoz, hogy az érdekeik érvényre jussanak.
Válaszolok
maxval 2016-09-23 20:59:17
A demokrácia egyik eleme a lopás, ez mindenféle demokráciában így van.
Válaszolok
Manetti 2016-09-23 20:51:50
Max!Most, hogy olvaslak megint okosabb lettem valamivel. Tudod, az én olvasatomban már egy jó ideje az illeberális demokrácia éppen hogy nagyon is fosztóképzős. Fosztogatnak itt is, ott is, amott is, hogy minél több legyen a fiatal demokratáknak, mielőtt teljesen megvénülnek! Az MNB elnök zitázik meg jógázik közpénzen, a cukros adócsalókat ríz év büntető eljárás után, nem letöltendő szabadságvesztésre ítélték - és ezek csak az apró pénzek, apró ügyek a fosztóképző nélküli demokráciában... Nekem ez így nem tetszik, ugye nem baj?Amúgy örülök, hogy humorodnál vagy!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?