A végtelen orosz sorozatok

A szovjet filmművészetet nem kedveltem, bár akkor is volt pár figyelemreméltó alkotás. A kedvenc filmem pl. éppen egy szovjet sci-fi film, a Kin Dza Dza, melyet mindenkinek meg kell néznie! S a Moszkva nem hisz a könnyeknek is benne van kedvenc 10 filmem között. De ezek kivételek. Az akkori cenzúra és totális kontroll nem tette lehetővé igazán jó filmek megalkotását. https://www.youtube.com/watch?v=HxSHlpAldTg

a Kin Dza Dza angol reklámja

Az akkori sorozatok azonban rövidek is voltak. Amióta nincs Oroszországban cenzúra, ömleni kezdtek a jobbnál jobb filmek, köztük a filmsorozatok. A legtöbb iszonyatosan hosszú, viszont ezek mégsem latin-amerikai típusú lassú történetek, hanem dinamikusak, ami miatt nem unalmasak. Pár kedvencet mutatnék be. А Hóhér című sorozat a német megszállás alatt 1500 embert kivégzett orosz kolaboracionista Antonyina Makarova történetét mutatja be, akit csak 1979-ben lepleztek le a hatóságok. (Ugyanabban az évben halálra is ítélték és kivégezték.) Rendkívül fordulatos filmsorozat, annak is, aki ismeri a történelmi személy sorsát. kinopoisk.ru

Viktorija Tolsztoganova, orosz színésznő, aki a tömeggyilkos szerepét játssza a sorozatban

A Magyarország is híressé vált Élet a Marson című angol sci-fi krimi sorozatnak megszületett a helyi verziója több országban is. Az egyik az orosz változat, melynek címe: A Hold túlsó oldala. Bár az eredeti angol sorozat se rossz, az orosz jobb nála - ritka eset, hogy az utóverzió jobb az eredetinél. A történet teljesen ugyanaz, mint az angol eredetiben: azaz egy bünűgyi rendőr balesetet szenved, aminek következtében visszarepül az időben 35 évet. Az orosz változatban persze külön elem a politikai: hiszen a rendőrtiszt a mai Oroszországból a szovjet valóságba kerül vissza.

osl

Pavel Gyerevjanko orosz színész Mihail Szolovjov százados szerepében a moszkvai bűnűgyi rendőrségtől

Sajnos az orosz sorozatnak született második évadja is, mely viszont borzalmas. A második évad alternatív történelem, a történet alapja: az első évadban a főhős ténykedése megváltoztatta a múltat, aminek következtében a Szovjetúnió ma is létezik. Persze vannak  a második részben is vicces elemek, pl. a Szovjetúnió embert küldött a Marsra, ami miatt mindenhol "A Mars a miénk!"jelszavak láthatók az utcákon - nyilvánvalőan a túlzásba vitt "Miénk a Krím!" feliratok paródiája, Alaszka csatlakozott a Szovjetúnóhoz Alaszkai Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság néven, vicces kinézetű szovjet gyártású mobltelefonok, stb., de egészében a második évad szégyenletes butaság a zseniális első évadhoz képest. mars

Miénk a Mars!

telefon

szovjet mobiltelefon, 2012-es gyártmány

A Vereség című sorozat Berija bukását mutatja be, Berija szempontjából elmesélve.

pro

a filmbéli Berija és Hruscsov

A Népek atyjának fia Vaszilij Sztalin, Sztálin második fiának törtenetét meséli el, mintha maga Vaszilij mesélné el azt. A gyerekorában kezdődik a történet, majd bemutatja Vaszilij katonai pályáját, majd súlyos alkoholizzusát, végül apja halála utáni száműzetését.

sin

a filmbéli Sztálin és fia

A Szovjetúnió összeomlása előtti események mutatja be a szovjet titkosszolgákatok történetén keresztül mutatja be a Hol kezdődik a haza című sorozat. Nagyrészben a filmsorozat megtörtént, valós események alapszik. Gorgyijevszkij és Poljakov nyugati ügynökök története is érintve van a filmben. rod  
Címkék: film, kultúra, orosz
10
https://bircahang.blogstar.hu/./pages/bircahang/contents/blog/29967/pics/1472900998_800x600.jpg
film,kultúra,orosz
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 10 db hozzászólás érkezett!
ZorróAszter 2016-08-15 06:29:10
Közben azt hiszem, rájöttem. Van egy gomb, amivel lehet szűrni az inított cikkekre .
Válaszolok
maxval bircaman 2016-08-15 04:03:25
Gondolom, a nevemre kell kattintani.
Válaszolok
ZorróAszter 2016-08-15 03:09:49
Ja! Maxval volt itt is? És hogy tudnám megnézni az indított cikkeit?
Válaszolok
maxval bircaman 2016-08-15 00:56:35
https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zileg_el_nem_ismert_de_facto_orsz%C3%A1gok
Válaszolok
ZorróAszter 2016-08-15 00:43:20
Maga milyen néven dolgozott? Megnézném, milyen cikkeket írt, ha van ilyen össszefoglalója (keresővel nincs kedvem bogarászni.)
Válaszolok
ZorróAszter 2016-08-15 00:40:59
Fura. Engem érdekes módon nem bántanak. A Thyl Ulenspiegel cikkemet ugyan törölte először valaki, de aztán visszakozott. Még [forrás???] megjegyzéseket se raknak a cuccaimba egyelőre.
Válaszolok
maxval bircaman 2016-08-14 18:07:39
A magyar Wikipédia egy szarhalmaz: a törzsszerkesztők egy része nyilas, másik része ultraliberó, a közös bennük, hogy a tények nem érdeklik egyik csoportot se.
Válaszolok
ZorróAszter 2016-08-14 08:39:45
Ha nem veszett volna össze a wikipédiával, mondanám, hogy fussa már át az eddigi négy orosz fordításomat, nem írtam-e valami durákságot.Dehát összeveszett.Maga szerint mint régi motoros szerint átnézi ezeket bárki is?
Válaszolok
maxval bircaman 2016-08-14 05:23:45
1985-ben, a KUBAI tévében.
Válaszolok
ZorróAszter 2016-08-14 05:04:55
Nemrég írtam a wikipédiára Jevgenyij Leonov és Anatolij Szolonyicin szócikket, mert csodák-csodájára még nem volt. Ki tudja miért?Azt hittem, ez a rendőr valami visszautalás Szolonyicin egyik szerepére. De mint látom, az Mihail Szolovcov volt.Mikor látta először a Kin-dza-dzát?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?