Liberalizmusvita

A liberálisok egyik kedvenc módszere a szómágia. Ennek jellemző példája az az álláspont, hogy csak 2 lehetőség van a világban: diktatúra és liberális demokrácia. Azaz ami nem diktatúra, az csakis liberális demokrácia lehet, tehát fordítva: ami nem liberális demokrácia, az mindenképpen diktatúra. A liberálisok a nem liberális demokráciákat egyformán diktatúrának nevezik, az egyetlen különbség, amit megengednek ebben az, hogy esetleg beszélnek a diktatúra erősebb és gyengébb fokáról. Valójában mindez abszurd álláspont, a saját vágyálmak kivetítése és azoknak valamiféle független máz adása, miközben valójában egy erősen részrehajló állásponttal szembesülünk. A valóságban ami nem diktatúra, az demokrácia. Most kizárva a hagyományos monarchiákat és a marxista rendszereket a kategorizálásból, melyek beletehetők a kettő bármelyikébe, attól függően, mit értelmezünk demokrácián és diktatúrán. Ezek speciális esetek. Mi a diktatúra? A diktatúra jellemzői:
 • a hatalom nem váltható le,
 • a hatalom nem a népszuverenitásból eredeztetik,
 • nincs jogállamiság,
 • nem biztosítottak az emberi és polgári jogok.
Ezen belül lehet enyhébb (autoritárius) és keményebb (totalitárius) egy diktatúra. A különbségek a 2 között:
 • pluralizmus: lehet korlátozott vagy teljesen hiányzó,
 • civil szféra: lehet korlátozott vagy teljesen hiányzó,
 • hivatalos ideológia: lehet, hogy ilyen nincs is, s lehet az is, hogy van,
 • médiák: korlátozott vagy minden a hatalom kezében.
Ahol a diktatúra egyik jellemzője sem teljesül, az demokrácia. Ha valamelyik teljesül, akkor az diktatúra vagy valamely speciális eset (monarchia, marxista állam). A liberális demokrácia két axiómára épít:
 • a társadalom minden tagja nagyjából azonos anyagi helyzetben van, nincs senkinek se behozhatatlan erőfölénye,
 • a társadalom minden tagja képes független, értelmes döntést hozni.
Az előbbi elv a klasszikus liberalizmus alapja: a társadalom magántulajdonosok közössége. Ez azonban utópia, sőt éppen a liberalizmus az, mely az ellenkező irányba hatott: meggyorsította az egyes egyének közti különbségek növekedését. Ez máig így van: a különbségek egyre növekednek. Ezt a problémát a XIX. századi liberalizmus is látta, s úgy igyekezett kivédeni, hogy a szavazati jogot vagyoni cenzushoz kötötte: azaz meghatározott egy minimális jövedelmet vagy vagyont, mely alatt az egyén nem bírt szavazati joggal. Ami pedig az utóbbit illeti, a tömegdemokrácia léte bizonyította képtelenségét: az átlagember nem hoz sem független, sem értelmes döntést, manapság a választások eredménye a kampánytól függ, s a kampányt pedig az nyeri meg, akit jobban kedvelnek a médiák. Azaz a modern liberális demokrácia nem más, mint egy féldiktatúra, ahol a háttérhatalom - a hatalmasok, a gazdagok - megválasztatják a nekik tetsző kormányzatot. Ha pedig a nép másképp dönt, ott van a háttérhatalom két fegyvere:
 • a külső nyomás, azaz hiába választ egy ország népe bármilyen kormányt, ha az nem teljesíti a háttérhatalom igényeit, külföldről ez a kormány el lesz lehetetlenítve, lásd a mai Görögország esetét,
 • a tabuk rendszere, azaz a liberalizmus lefektet egyes, senki által meg nem szavazott "alapelveket", melyekről aztán nem szabad vitázni, demokratikusan szavazni, lásd pl. az amerikai Legfelsőbb Bíróság kimondja, hogy az egyneműek házassága alapjog, ezzel kivonva a kérdést a demokratikus akarat köréből.
A liberális demokrácia tehát nem képes a továbbiakban teljesíteni szerepét, elért lehetőségei határára, így az egyetlen megoldás leváltása. Ez zajlik napjainkban az egész világon.
2
liberalizmus,magyar politika,politika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
aaa 2016-03-05 21:36:02
Görögországot felhozni nagy tévedés. Az inga mindkét irányba halad, s minél jobban kimozdítjuk az egyensúlyi állapotból annál inkább visszaüt. Fizika 6. osztály. Üdv.
Válaszolok
ZorróAszter 2016-03-05 21:35:05
"A valóságban ami nem diktatúra, az demokrácia. Most kizárva a hagyományos monarchiákat és a marxista rendszereket a kategorizálásból, melyek beletehetők a kettő bármelyikébe, attól függően, mit értelmezünk demokrácián és diktatúrán. Ezek speciális esetek."És Ön vádol másokat szómágiával.Muhahaha ! ! ! :o)
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?