Amerikai elnökválasztás

Most, hogy immár kiderült ki az esélyes a 2016-os amerikai elnökválasztás megnyerésére, érdemes nagyon röviden átnézni az 5 darab esélyest. A demokrata oldalon a két esélyes Bernie Sanders és Hillary Clinton. dem2016 Itt nyilvánvalóan Hillary Clinton, a volt amerikai elnök felesége az amerikai elit embere. Ultraliberális belpolitika, a nagytőke érdekeinek védelme, mindez kombinálva agresszív külpolitikával. Tipikus liberális jobboldali. Ha magyar lenne, ballibnek lehetne őt nevezni. Az ellenfele Bernie Sanders, zsidó származású. Hagyományosan liberális a belpolitikai kérdésekben, viszont nagytőkellenes. A külpolitikában pedig ellenzi a jelenlegi statusquót, nem támogatja Amerika aktív részvételét a nemzetközi ügyekben, kifejezetten háborúellenes. Tipikus liberális baloldali. Ha magyar lenne, LMP-s lenne nagyjából. Republikánus oldalon mára 3 jelölt maradt reális eséllyel: Donald Trump, Marco Rubio, s Ted Cruz. rep2016 Az amerikai elit embere itt Marco Rubio, kubai származású politikus. Belpolitikailag egyértelműen konzervatív, azaz ellenzi a modern, kitalált liberális szabadságjogokat (egynemű "házasság", abortusz, stb.), viszont mindezt kombinálja a nagytőke érdekeinek teljes támogatásával. Külpolitikailag fokozozottan agresszív, Obamát is azért támadja, hogy az túl passzív, Rubio szerint Amerika szerepe a világ csendőre, s ez így is van jól, Obama hibáját abban látja, hogy túl keveset csendőrködött. Tipikus konzervatív jobboldali. Magyar megfelelője egy keresztény hívő ballib lehetne, aki egyetért mindenben a ballib alapelvekkel, egyes szociális kérdéseket leszámítva. Mondjuk ilyenek voltak a 90-es években az SZDSZ színeiben politizáló egyes hitgyülis politikusok, most Hack Péter ugrik be hirtelen. Az elit számára itt a kisebbik rossz Ted Cruz, félig kubai származású politikus. Belpolitikailag radikálisabban antiliberális, mint Rubio, a nagytőke érdekei iránt ugyanúgy teljes mértékben elkötelezett. A külpolitikában viszont érezhetően mérsékeltebb Rubiónál. Tipikus konzervatív jobboldali. Magyar megfelelőt illetően ugyanaz mondható el, mint Rubiónál. A fő ellenjelölt Donald Trump. Belpolitikailag nehezen meghatározható: szociális kérdésekben hajlik a konzervatív opció felé, de kifejezetten mérsékelt. Gazdaságpolitikailag klasszikus liberális. Összességében inkább baloldali azonban. Külpolitikailag mérsékeltebb a másik 2 republikánus jelöltnél. Nehezen kategorizálható: talán leginkább konzervatív baloldalinak nevezhető. Magyar megfelelője nehezen található, talán Orbánhoz nevezhető a leginkább hasonlónak. Ki jó nekünk és ki rossz nekünk (nem-amerikaiaknak, elsősorban kelet-európaiaknak)? Jó jelölt igazából nincs. Az egyértelműen rosszak Hillary Clinton és Marco Rubio. A másik három a kisebbik rossz kategóriája egyértelműen. Mivel szinte biztos, hogy az amerikai háttérhatalom meg fogja akadályozni Bernie Sanders és Donald Trump elnökségét, gyakorlatilag és reálisan nézve kénytelenek leszünk Ted Cruznak drukkolni.
3
https://bircahang.blogstar.hu/./pages/bircahang/contents/blog/25456/pics/1456682717_800x600.jpg
amerika,elnökválasztás,politika,usa,választások
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Frady Endre 2016-02-09 22:16:45
Miért nem Chuck Norris?! :)))
Válaszolok
little 2016-02-09 02:46:45
Ted Cruz félig kanadai származású, nem kubai.A repulikánusoktól mentsen minket az isten, egyik se jó. Donald Trump kivételével ultra vallásosak, és mind a csendőr szerepet akarja megerősíteni. Mindegyik migráns ellenes. Az egész line up egy tragédia, tovább megyek egy szégyen.A demokrata vonalon B. Sanders a legjobb szerintem, de nem lesz elnök, túl öreg.Hillary a leg esélyesebb, Obamához viszonyítva sajnos jobb oldali.A baj az, hogy minegyik, talán D. Trumpot kivéve, aki milliárdos, el van kötelezve as nagypénzes támogatóiknak, akik jobbára jobb oldaliak. Ebbes Soros kivétel mert ő baloldali. Gondolom Sanders támogatja.Az egész egy katasztrófa. Sírni szeretnék, amikor a hetentei vitáikat nézem, iyen balfácánokat az EU-ban nem találsz.
Válaszolok
ZorróAszter 2016-02-08 18:34:37
Helytelenek ezek a magyar párhuzamok.Mintha nem értene a lovakhoz és a lóversenyhez, és ehelyett arról beszélne, melyik zsoké melyik színészre hasonlít.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?